De doorbraak in mijn liefdesleven is systemisch werk

De doorbraak in mijn liefdesleven is systemisch werk

De doorbraak in mijn liefdesleven is systemisch werk

De mensen die mij een beetje volgen of mijn podcastserie Fajah onderzoekt de liefde hebben beluisterd, weten dat mijn liefdesleven een uitdaging is geweest. Waarom koos ik steeds voor de verkeerde partners? Waarom durfde ik geen nee te zeggen? Waarom was ik keer op keer zo snel uitgekeken? Ik ging van 100 naar 0. Mannen in balans ervaarde ik als saai, en mannen die niet in balans waren, waren mijn projecten. Ik zou een boek kunnen schrijven over mijn liefdes—misschien doe ik dat ook nog wel.

 

Er zit een prachtige kant aan al die kapot gelopen relaties, want telkens als mijn hart werd gebroken, werd er ook iets geheeld. Ik vond mezelf steeds meer terug. Ik nam mezelf steeds meer onder de loep. Waarom startte ik een relatie terwijl ik diep van binnen wist dat het ‘m niet was? Waarom bleef ik in een relatie terwijl hij toxisch was? Waarom ging ik pleasen zodra een man in mijn leven kwam?

Met al die vragen ben ik aan de slag gegaan, en dat bracht me tot een reflectie die me terugvoerde naar mijn jeugd—de band met mijn vader, maar ook die met mijn moeder. Ik deed van alles: van EMDR-therapie tot plant medicijnen. Ik las boeken en maakte er zelfs een succesvolle podcastserie over: Fajah onderzoekt de liefde. Deze serie werd ruim 1,5 miljoen keer gestreamd. Ik kreeg zóveel reacties; ik was niet de enige. Er zijn er velen zoals ik. Dat gaf me hoop en motiveerde me om verder te onderzoeken.

De onveilige hechting speelt een grote rol

Ik kwam uit bij hechting. Daar maakte ik grote stappen mee. Het boek Hecht niet van Martin Appelo was een eye-opener. Mijn theaterreflectie neemt je mee langs al deze facetten—niet alleen de liefde, maar ook waarom zaken soms mislukken, waarom bewijsdrang een thema is bij mensen die niet werden gezien door hun vader, en waarom ik altijd meer en groter wilde.

Nu kijk ik terug op vijf jaar innerlijk werk, en ik ben klaar voor een stabiele liefde. Alles wat zich in je leven manifesteert, is jouw eigen verantwoordelijkheid. Ik moest veranderen. Ik moest een andere partner aantrekken. Ik moest helen en klaar zijn met die hoge pieken en diepe dalen. Daarvoor heb ik alles gedaan. En wat mij uiteindelijk de laatste heling heeft gegeven, is systemisch werk.

Els van Steijn leerde mij mama aan te nemen 

Ik deed tien familieopstellingen met Els van Steijn, auteur van de bestseller De fontein, om mijn ouders écht aan te nemen. Als je je vader niet aanneemt, ontwikkel je bewijsdrang. Maar als je je moeder niet aanneemt, kun je je niet diepgaand verbinden met je partner. Volgens de wetten van systemisch werk kun je je pas écht verbinden met je partner als je verbonden bent met je moeder. Daar had ik nog werk aan de winkel. Mijn moeder volledig aannemen—met al haar mooie én minder mooie kanten—was de sleutel tot succes.

Ik heb de liefde ontmoet waarvan ik niet wist dat het bestond

Ja, ik zeg succes, want ik heb een liefdevolle, stabiele man aan de haak geslagen. Ik heb besloten hem buiten de media te houden, maar ik wil dit wel graag met jullie delen. Het werk dat ik de afgelopen jaren heb gedaan, was niet makkelijk, maar zo ontzettend de moeite waard.

Ik ben supertrots dat Els van Steijn tijdens de laatste editie van de Killermindset – Worden wie je bent-show in het theater aanwezig is. Deze show is transformerend. Ik gun iedereen de heling die ik heb ervaren. We doen in totaal nog vijf shows, waarvan één XXL-editie in het Luxor Theater in Rotterdam met Els. Ik zou het geweldig vinden als je erbij bent. Dan kunnen we elkaar na afloop de hand schudden of een knuffel geven.

Want als ik één ding heb geleerd het afgelopen jaar, is het dat ik niet alleen ben.

Wij zijn samen.

We zijn allemaal één.

En we mogen veel meer verbinden in real life.

Tot snel!

Wil je erbij zijn in het theater Els is gast spreker op 14/4 in het luxor. Je kan alle tickets vinden op www. fayaofficial.com

Liefs,
Fajah

Terug naar blog