De voordelen van een ijsbad

De voordelen van een ijsbad

Het zitten in een ijsbad, zelfs voor een korte periode van twee minuten, kan verschillende voordelen bieden voor zowel het lichaam als de geest.

Fysieke voordelen
Het blootstellen van je lichaam aan koud water kan een aantal fysieke reacties veroorzaken die gunstig zijn voor je gezondheid. Ten eerste kan het helpen bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn. De kou zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van zwelling en pijn in de spieren. Bovendien stimuleert het blootstellen aan koude temperaturen de aanmaak van endorfines, wat kan leiden tot een gevoel van euforie en algemeen welzijn. Dit kan vooral nuttig zijn voor atleten of mensen die regelmatig intensieve trainingen ondergaan.

Mentale helderheid
Naast de fysieke voordelen kan het zitten in een ijsbad ook mentale voordelen opleveren. De schok van het koude water kan een gevoel van alertheid en mentale helderheid veroorzaken. Dit komt doordat de koude temperaturen het sympathische zenuwstelsel stimuleren, wat kan leiden tot een verhoogde alertheid en focus. Voor sommige mensen kan dit zelfs dienen als een vorm van stressverlichting, omdat het hen in staat stelt om in het moment te blijven en zich te concentreren op hun ademhaling en lichaamssensaties, waardoor andere gedachten tijdelijk worden verdrongen.

Verbeterde immuunfunctie
Er is ook enig bewijs dat regelmatige blootstelling aan koude temperaturen de immuunfunctie kan verbeteren. Dit komt doordat de stressreactie van het lichaam op de kou kan leiden tot een verhoogde productie van witte bloedcellen, die een cruciale rol spelen bij het bestrijden van infecties en ziekten. Hoewel meer onderzoek nodig is om de exacte mechanismen hierachter te begrijpen, suggereren sommige studies dat regelmatige blootstelling aan koude temperaturen kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van de kans op ziekte.

Stimulatie van de bloedsomloop

Het ijskoude water veroorzaakt een plotselinge vernauwing van de bloedvaten, gevolgd door een verwijding wanneer je uit het bad komt. Dit proces, bekend als vaatvernauwing en vasodilatatie, kan de bloedcirculatie verbeteren. Een betere doorbloeding kan helpen bij het afbreken van vetophopingen die cellulite veroorzaken.

Tijdelijke versteviging van de huid

De blootstelling aan kou doet de huid en onderliggende weefsels samentrekken, waardoor de huid tijdelijk steviger wordt. Dit kan de verschijning van cellulite verminderen, waardoor de huid er gladder uitziet.

Ontstekingsremmende effecten

Koude therapie staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Omdat ontstekingen deels verantwoordelijk zijn voor cellulite, kan koude therapie helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid ervan.

Stimulatie van het lymfestelsel

Het lymfestelsel speelt een rol bij het verwijderen van afvalstoffen en toxines uit het lichaam. Koude therapie kan het lymfestelsel stimuleren, waardoor overtollig vocht en gifstoffen die bijdragen aan cellulite worden afgevoerd.

 

ijsbad meemaken? 

Op 22 juni host ik bij mij thuis het laatste ijsbadretraite van dit jaar. Dit is een dag die helemaal in het teken staat van jouw mindset. We beginnen met een gezamenlijke meditatie, waarna we verder gaan met een ademhalingssessie onder begeleiding van Ruud van de Wiel. Daarna genieten we van een gezamenlijke lunch, gevolgd door een coaching sessie met paarden. Aan het einde van de dag gaan we het ijsbad in, met een temperatuur van 3 graden. We sluiten deze dag gezamenlijk af om de verbinding te versterken.

Als extra krijgt iedereen die aan het retraite heeft deelgenomen het online Inner Child-programma ter waarde van 100 euro cadeau.

Natuurlijk, hier is een mooi opgesomde versie van de uitnodiging voor het ijsbadretraite:

---

-IJsbad Retraite - Laatste van dit Jaar!
-Datum:22 juni
- Tijd:10:00 tot 17:00 uur
- Locatie:Purmerland

Programma Overzicht:
1. Gezamenlijke Meditatie
2. Ademhalingssessie** met Ruud van de Wiel
3. Gezamenlijke Lunch** inclusief hapjes en drankjes
4. Coachingsessie met Paarden ( FAJAH)
5. IJsbad ervaring bij 3 graden Celsius ( RUUD VAN DE WIEL)
6. Afsluiting voor verbinding

Inclusief:
- **Inner Child Healing Online Programma** ter waarde van 100 euro
- Lunch, hapjes en drankjes

Kosten: €300 exclusief btw

Aanmelden:Stuur een e-mail naar updates@iampresent.nl om je plek te reserveren.


 

Terug naar blog