De voordelen van vasten

De voordelen van vasten

Vier weken geleden ben ik begonnen met intermittent vasten. In 2015 had ik dit ook enige tijd gedaan, maar toen ik er destijds niet van afviel ben ik weer gestopt. Ik heb destijds nog wel een stuk geschreven in het Killerbody dieetboek. Ik had er destijds veel over gelezen en wist dat er naast afvallen ook vele andere voordelen aan zaten, maar had niet de motivatie om door te gaan. Destijds was ik vooral gefocust op mijn gewicht. Inmiddels ben ik 42 en ben ik vooral gefocust om gezond en fit oud te worden. Ik verdiep me in alle mogelijke manieren om op een leuke manier te verouderen.

Ik was de afgelopen maanden weer lekker aan het genieten van net even te veel eten. Door het vasten ben ik redelijk snel de 3,5 aangekomen kilo's weer kwijtgeraakt en dat is een mooie bijkomstigheid, maar was dit keer niet de reden dat ik gestart was met vasten. Voordat ik die reden uitleg wil ik eerst even uitleggen waarom ik in 2015 niet afviel van het vasten en het er nu afvloog met een kilo per week.

Vasten is niet alleen 16 uur niet eten en je dan in 8 uur vol proppen. Als je op de juiste manier vast zorgt dit ervoor dat je je lichaam leert om zijn energie te halen uit je vetreserves. Wij eten de hele dag door en de meeste mensen eten vooral suikers. Je lichaam haalt zijn brandstof uit de suikers en als er te veel brandstof binnenkomt slaat hij dit eerst op als vet. Toen ik in 2015 vastte at ik binnen mijn food window gewoon hetzelfde en veel te veel suikers waardoor mijn lichaam tijdens de vast nog steeds bezig was met het verbranden van suikers en niet het aanspreken van het opgeslagen vet. Mijn resultaat bleef uit. Daarnaast hield ik het hongergevoel waardoor het vasten niet heel makkelijk was. Het verschil met het vasten nu is dat ik zoveel mogelijk keto eet. Ik houd hiervoor het schema aan van Dr. Mindy Pelz, zij schreef het boek 'Fast like a Girl'. Vrouwen moeten nu eenmaal anders vasten dan mannen. Wij vrouwen mogen de week voor onze menstruatie niet vasten omdat het hormoon progesteron dan opbouwt. Dit hormoon heeft suikers nodig om op te bouwen. Ik snap nu dus ook voor het eerst waarom wij vrouwen de week voor onze menstruatie zo veel trek hebben in suikers. Je start op dag 1 van je menstruatie tot dag 19 en dan rust. Dit is het schema van 'Fast like a Girl'.


Dag 1-4: 13 uur vasten
Dag 5: 15 uur vasten
Dag 6-10: 17 uur vasten
Dag 11-15: 15 uur vasten
Dag 16-18: 15 uur vasten
Vanaf dag 19 niet meer vasten

 

Ik moet wel toegeven dat ik het schema niet helemaal aanhoud. Allereerst omdat mijn cyclus 30 dagen is en ik maar 2 dagen menstrueer. Ik stop met vasten na 26 dagen vasten. Daarnaast ben ik een beetje eigenwijs en wil ik toch ook wel op die vetverbranding komen om de plekken die ik eerder niet droog wist te krijgen met training en voeding nu misschien wel droog te kunnen krijgen.

12 uur vasten: Na ongeveer 12 uur zonder eten begint je lichaam zijn glycogeenvoorraad op te gebruiken. Glycogeen is een soort suiker dat je lichaam opslaat voor energie. Wanneer het opgebruikt is, begint je lichaam vetten te verbranden voor energie.

13-14 uur vasten: Je insulinespiegels beginnen te dalen. Insuline is het hormoon dat je lichaam aanmaakt om suiker uit je bloedbaan te halen en het op te slaan. Wanneer insuline daalt, helpt het je lichaam om vet te verbranden.

15-16 uur vasten: Op dit punt komt je lichaam in een toestand die bekend staat als "ketose". Dat betekent dat je lever begint met het produceren van ketonen, die worden gebruikt als brandstof voor je hersenen en andere organen. Ketonen worden geproduceerd wanneer je lichaam vetten afbreekt.

17 uur vasten: Je lichaam blijft vet verbranden voor energie, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Bovendien kunnen sommige mensen zich scherper en alerter voelen tijdens vasten, omdat hun hersenen ketonen gebruiken als brandstof.

 

KETONE 

De reden dat ik dit keer aan het vasten ben zijn het vrijkomen van de ketonen, hierdoor wordt je scherper en heb je minder kans op dementie op latere leeftijd. Onze hersenen hebben twee soorten brandstof nodig: glucose en ketonen. Omdat we de hele dag aan de suikers zitten komen de ketonen niet meer vrij bij de meeste van ons. Hierdoor geven wij onze hersenen alleen de brandstof glucose. Door minimaal 15 uur te vasten hebben je hersenen dus ook profijt van je vast.

AUTOFAGIE

Naast de voordelen van de ketonen is de reden dat ik vast ook de autofagie. Autofagie is een natuurlijk proces in je lichaam waarbij cellen kapotte of beschadigde onderdelen recyclen en afbreken. Het is als een soort "schoonmaak" mechanisme dat helpt bij het handhaven van de gezondheid van je cellen. Autofagie wordt extra gestimuleerd door vasten. Na ongeveer 12 tot 16 uur vasten beginnen je lichaamscellen autofagie te activeren. Dit betekent dat wanneer je een tijdje niet eet, je lichaam begint met het opruimen van beschadigde eiwitten en organellen in de cellen, waardoor ze worden gerecycled of afgebroken. Deze beschadigde cellen zijn ziekteverwekkers en kunnen als ze niet worden opgeruimd en afgevoerd voor meerdere ziektes zorgen.


VEROUDERING VERTRAGEN

Last but not least. Vasten stimuleert dus autofagie, waardoor je cellen gezonder blijven en veroudering vertraagd wordt. Daarnaast vermindert vasten ontstekingen, wat een belangrijke factor is bij veroudering en leeftijd gerelateerde ziekten. Bovendien verbetert vasten de insulinegevoeligheid en stabiliseert het de bloedsuikerspiegel, waardoor het risico op diabetes en insulineresistentie, die beide verouderingsprocessen versnellen, wordt verminderd. Ten slotte kan vasten de productie van stamcellen stimuleren, wat helpt bij het vernieuwen en regenereren van weefsels en organen, waardoor je lichaam langer jong blijft. Al met al zijn dit voor mij zo veel redenen om het niet als iets tijdelijks te zien maar het te gaan handhaven als een levensstijl. Het heeft mij de afgelopen weken bewust gemaakt van hoe vaak ik normaal gesproken 's avonds wat in mijn mond deed terwijl ik geen honger had. Nu kijk ik wel uit want het liefst eet ik rond half elf en hoe later ik stop met eten hoe later ik weer begin.

TRUFFELS & MATCHA

Mijn ontbijt bestaat tegenwoordig uit 1 gr truffel, Matcha (daar binnenkort meer over) en 2 espresso. Ik train ook op deze lege maag maar wel rustig aan. Als ik benen train plan ik dat zo dat ik na het trainen meteen mijn recovery meal kan eten. Ik let erop dat ik voldoende eiwitten eet en neem mijn killerbody mealshake mee op dagen dat ik mijn fast breek terwijl ik onderweg ben. Het is namelijk erg belangrijk wat je als eerste eet na het breken van je fast. Als je je lichaam in een vetverbrandingsmachine wilt brengen, is het belangrijk om je suikers/koolhydraten te reduceren tot het minimale. Dit zorgt er ook voor dat je totaal geen honger hebt tijdens je vast omdat je lichaam weet hoe hij de reserves aanspreekt als brandstof en hierdoor geen hongersignaal afgeeft. De dagen dat ik wel veel suikers heb gegeten zijn meteen voelbaar tijdens mijn vast. Ik heb dan heel veel honger.

Meer weten schrijf je in voor onze nieuwsbrief waarin ik ook veel informatie deel. 

Liefs 

Fajah

Terug naar blog