Het eeuwige jojo’en: hoe kom je er van af?

Het eeuwige jojo’en: hoe kom je er van af?

Het is een bekend verhaal: de feestdagen zijn een tijd van overvloed, gezelligheid en... vaak ook van overeten. De tafels buigen door onder de traditionele lekkernijen en het lijkt alsof er geen ruimte is voor matiging. En waarom ook niet? Januari staat immers voor de deur - de maand van nieuwe kansen en goede voornemens. Dit jaar, beloven we onszelf, wordt alles anders.

Van alles naar niets

Maar als het nieuwe jaar aanbreekt, met onze killerbody doelen fris in het geheugen, slaan we door naar de andere kant van het spectrum. We volgen het dieet rigoureus, we negeren de fluisteringen van honger en genot, we tellen elke calorie. En toch, na een paar weken of maanden, voelt deze aanpak onhoudbaar. De motivatie verzwakt, de regels worden soepeler, en voor we het weten, staan we weer waar we begonnen zijn.

Ik zie dit patroon keer op keer: het Killerbody dieetboek wordt uit de kast gehaald, de belofte van een nieuw begin lonkt, maar de cyclus herhaalt zich. Ik wil dit patroon doorbreken en helpen bij het vinden van een duurzame oplossing. Het gaat niet om het vinden van de wilskracht om een streng dieet te volgen, maar om het begrijpen van wat ons drijft tot het 'alles of niets'-gedrag.

Hoe kan je dit veranderen

Laten we samen onderzoeken wat de onderliggende motivatie is achter het overeten tijdens de feestdagen, en het daaropvolgende extreme diëten. Is het de gezelligheid die we niet willen missen.

Ik geloof dat het mogelijk is om een evenwichtige levensstijl te vinden waarin ruimte is voor genot zonder excessen, en discipline zonder restricties. Het gaat om een killermindset die niet gericht is op het tijdelijk veranderen van je lichaam, maar op het duurzaam verzorgen van je gezondheid. Daarvoor moeten we eerst ontdekken waarom we steeds van alles naar niets gaan.

Waarom glijd je zo vaak terug in oude patronen na een periode van strikte discipline? Dit gedrag, deze 'alles of niets'-mentaliteit, is vaak geworteld in diepere oorzaken.

Emotionele Verbinding met Eten: Velen van ons hebben geleerd om eten te associëren met comfort, liefde of vieringen. Dit kan leiden tot emotioneel eten, waarbij we naar voedsel grijpen als we ons gestrest of neerslachtig voelen.

  1. Perfectionisme: De drang naar perfectie kan ervoor zorgen dat wanneer we één fout maken, we denken dat alles verloren is. Dit kan leiden tot het opgeven van het hele dieet na één 'slechte' maaltijd.
  2. Restrictieve Diëten: Een te streng dieet kan een gevoel van ontbering veroorzaken, wat kan leiden tot eetbuien zodra het dieet 'voorbij' is.
  3. Sociale en Culturele Druk: De constante stroom van boodschappen over hoe we zouden moeten eten en eruitzien kan overweldigend zijn en leiden tot een cyclus van diëten en overeten.
  4. Onrealistische Doelen: Het stellen van onhaalbare doelen kan ervoor zorgen dat we ons gefrustreerd en ontmoedigd voelen, wat uiteindelijk leidt tot opgeven.
  5. Gebrek aan Duurzame Gewoontes: Zonder het ontwikkelen van duurzame, gezonde gewoonten, is elke poging tot verandering vaak kortstondig.
  6. Zelfsabotage: Diepgewortelde overtuigingen over onszelf kunnen ons saboteren. We denken misschien dat we succes niet verdienen of kunnen het moeilijk vinden om onze successen te erkennen.
  7. De Rol van Stress en Slaap: Slecht beheer van stress en gebrek aan slaap kunnen onze hormonen beïnvloeden, wat resulteert in een grotere honger en een voorkeur voor calorierijk voedsel.
  8. Gewoontes uit de Kindertijd: Lang gevestigde eetpatronen uit onze jeugd kunnen moeilijk te veranderen zijn, vooral als ze gekoppeld zijn aan troost en beloning.
  9. Misleidende Voedselkeuzes: Soms denken we dat we gezond eten, maar misleidende marketing en etiketten kunnen ons onbedoeld naar minder gezonde keuzes leiden.

Deze opsomming is bedoeld om je aan het denken te zetten en misschien zie je iets wat resoneert met je eigen ervaringen. In onze zoektocht naar balans is het belangrijk om deze onderliggende motieven te begrijpen en te erkennen.

Door dit inzicht kunnen we meer compassievolle en realistische benaderingen van gezondheid en welzijn ontwikkelen.

Laten we samen de eerste stap zetten op dit pad van evenwicht en zelfontdekking.Schrijf je nu in voor het online programma DENK JE SLANK en doorbreek oude patronen

Liefs

Faj

 

Terug naar blog