Waarom diëten tijdelijk werken

Waarom diëten tijdelijk werken

Ik heb in de loop der jaren 300.000 exemplaren van het Killerbody dieetboek verkocht, en ik vraag me vaak af, hoeveel van jullie zijn er echt mee begonnen? Laten we zeggen 50.000. En hoeveel hebben het plan van begin tot eind doorlopen? Misschien de helft daarvan, dus 25.000. Maar het meest intrigerende getal is hoeveel mensen hebben hun nieuwe gewicht behouden? Mijn schatting is slechts 10.000. Dat is een zorgwekkend aantal. Het zette me aan het denken: waarom is dit het geval?

Na veel onderzoek en reflectie ben ik tot de conclusie gekomen dat dit niet enkel ligt aan de wilskracht of het dieet zelf, maar aan de diepere psychologische mechanismen die ons eetgedrag sturen. Vaak eten we niet omdat we honger hebben, maar om gevoelens te onderdrukken, een leegte op te vullen, een geluksgevoel te ervaren, of simpelweg omdat we hebben verleerd te voelen wanneer het genoeg is. We zijn geprogrammeerd door gewoontes, opvoeding, en emotionele triggers.

Als we kijken naar de strikte regels die sommige van ons als kind hebben meegekregen, zoals het altijd moeten leeg eten van je bord, dan begin je te zien hoe deze geconditioneerde gewoontes een leven lang kunnen voortduren. En het wordt nog complexer als je de rol van dopamine - het 'feel good' hormoon dat vrijkomt als we eten, vooral suikerrijke voedingsmiddelen - in overweging neemt. Deze chemische reactie kan zo krachtig zijn, dat het eten een beloning op zich wordt, ongeacht de fysieke behoefte.

Ons "Denk je slank" programma helpt jou te  verkennen hoe genetica, gewoontes, emotionele behoeften, en onze opvoeding bijdragen aan onze relatie met voedsel en gewicht. Dit programma deelt inzichten en strategieën die ons kunnen helpen deze patronen te doorbreken en ons leiden naar een gezonder, gelukkiger leven.

Het is tijd om de ketens van oude gewoontes te doorbreken en de ware kracht van een 'Killermindset' te omarmen.

Liefs 

Fajah

Terug naar blog